Coneixes l’origen del fotomaton?

Per conèixer l’origen del fotomaton no és necessari remuntar-se molts anys enrere. Va ser a Nova York l’any 1924 quan el nord-americà d’origen rus Anatol Marco Josepho va idear la primera cabina de fotografia instantània on la gent entrava i s’emportava les seves fotografies impreses. Aquesta cabina fotogràfica realitzava 8 fotos en el minut 8 per 25 centaus. No obstant això, l’origen del fotomaton, concretament del seu nom, ve donat per l’empresa francesa Photomaton que va comprar i explotar aquestes cabines fotogràfiques després de veure l’èxit immediat d’elles. Amb el pas del temps, la marca Photomaton va passar a ser el nom comú empleat per designar aquest tipus de cabines fotogràfiques.

En el seu inici, els fotomatons s’instal·laven en estacions de trens i autobusos, centres comercials i edificis públics. De fet, encara que ens pugui sorprendre, encara existeixen algunes d’aquestes cabines de fotografia en espais de la via pública.

Els primers models estaven equipats amb flaixos que s’activaven a intervals regulars en inserir les monedes. Les primeres fotos es realitzaven en blanc i negre, i no va ser fins a 1970 que van arribar les de color.

En l’actualitat, els avenços tecnològics han fet que aquest fenomen s’hagi anat adaptant als nous temps i necessitats. Ara tenim fotomatons oberts, fàcils de transportar, personalizables, que permeten veure una seqüència de fotos, imprimeixen al moment… i amb l’era digital s’ha aconseguit que la foto presa en aquest mateix instant pugui ser enviada a les xarxes socials o per correu electrònic immediatament.

Qui no ha posat davant d’un fotomaton?

Segur que tu o alguna persona propera a tu t’ha comentat que en l’últim casament que ha anat, a la festa del seu millor amic, o en un congrés de negocis ha posat davant d’un fotomaton. Ara la tendència en els esdeveniments és llogar un fotomaton per immortalitzar aquells moments més importants de les nostres vides. El fotomaton ha permès, permet i permetrà tenir un record palpable a través de les fotografies!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *